Ir al contenido principal

Parlem del Kirguizistan

Imatge relacionadaEl Kirguizistan (en kirguís: Кыргызстан; en rus: Киргизия) és un estat de l'Àsia central. Molt muntanyós i sense sortida al mar, limita amb la República Popular de la Xina a l'est, amb el Kazakhstan al nord, amb el Tadjikistan al sud i amb l'Uzbekistan a l'oest. La capital n'és Bixkek.

Els primers pobladors van assentar-se a la regió cap al 200 aC. L'Islam va arribar el segle XII i es va imposar amb rapidesa al país. El 1876 l'Imperi rus es va annexionar la zona, focus de contínues revoltes. Molts kirguesos van optar per emigrar a les muntanyes de l'Afganistan o la Xina. El 1926 va ser declarada república de l'URSS sota el nom de República Socialista Soviètica del Kirguizistan, i en va assolir la independència el 1991. No obstant aquesta independència, els lligams amb Rússia continuen sent molt estrets, reafirmats en successius referèndums.


Romangué raonablement estable la major part dels anys 90, sota la direcció de l'antic president Askar Akàiev. La jove democràcia es mostrava com la més prometedora entre els estats de la regió (per exemple, pel que feia a la llibertat de premsa), però els darrers anys el règim ha estat acusat d'evolucionar cap a l'autocràcia i l'autoritarisme. A la primavera del 2005 una sobtada revolta forçà la sortida del país del president, i la seva renúncia, el 4 d'abril del 2005. S'obre una nova etapa política sota la direcció "provisional" de Kurmanbek Bakíev.


Els kirguesos forjarien la seva identitat sota la influència dels kazaks, dels quals es diferenciarien, entre altres coses, perquè els kirguesos practicaven tradicionalment una ramaderia de muntanya, amb desplaçaments de ramats molt més curts que els que feien els kazaks a les estepes.


La constitució de 1993 defineix la forma de govern com una república democràtica. La branca executiva inclou un president i un primer ministre. El parlament actualment és bicameral. La branca judicial comprèn una cort suprema, una cort constitucional, corts locals i un procurador general.
El govern interí està creant una nova estructura de govern per al país, i treballa per resoldre els problemes pendents de la constitució.


El 10 d'octubre del 2010 es van celebrar les que es consideren les eleccions més democràtiques del país. Els 5 partits que van entrar al parlament van quedar molt igualats.


La majoria del territori és de caràcter muntanyós (amb algunes muntanyes de més de 7.000 m d'altitud). Hi ha el segon llac de muntanya més gran del món, l'Issik Kul.
El clima varia força segons les regions, anant des del subtropical fins al continental però amb predomini de les baixes temperatures. Les grans inundacions de cada primavera fruit del desgel es cobren regularment vides humanes i modifiquen el paisatge del país.


Només les zones del nord són aptes per a l'agricultura. El Kirguizistan té, en canvi, dipòsits de minerals valuosos, com l'or, a més de reserves de gas i petroli.


És un estat amb un pobre desenvolupament econòmic, que requereix l'ajuda externa. S'està produint una lenta transició a l'economia de mercat, procés molt marcat per l'evolució política. Va ser el primer estat de l'antiga URSS admès a l'Organització Mundial del Comerç. La seva moneda es diu som.


La indústria es basa a processar productes agrícoles. La metal·lúrgia és un sector en expansió gràcies a l'abundància de minerals. Té uns bons recursos d'aigua, cosa que permet una energia hidroelèctrica barata per a les fàbriques i l'exportació dels excedents. Importa sobretot maquinària i productes químics.


Durant l'època soviètica fou promogut l'ateisme d'estat. Encara avui, tanmateix, el Kirguizistan és un estat secular tot i que l'Islam hi ha exercit una influència cada cop més notable en política.[4] Per exemple, hi ha hagut diverses temptatives de descriminalitzar la poligàmia, i també perquè els funcionaris viatgin a l'Hajj.  El Kirguizistan és majoritàriament una nació musulmana sunnita, i s'adhereix a l'escola de pensament hanafista.[5] La gran majoria de la població és de fe musulmana, mentre que la majoria dels cristians són ortodoxos i n'hi ha alguns protestants. Hi ha també una petita comunitat de jueus.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Roba pel viatge

En Kirguistán Las temperaturas varían bastante dependiendo de la altitud. Así, mientras el verano resulta caluroso y seco en los valles y llanuras (entre 16 y 24 °C de media en julio), en la montaña se registran temperaturas mucho más bajas durante el mismo periodo ( -5 °C de media). Las diferencias de temperatura entre el día y la noche también se hacen notar, sobre todo durante la primavera y el otoño. El periodo ideal para visitar Kirguistán es julio-septiembre. Como en su itinerario por Kirguistán entran las visitas de altura, como por ejemplo, el lago Sonkul que está a altura de 3016 sobre el nivel del mar. Por la noche puede hacer fresco. Por eso, es menester que Uds lleven consigo la ropa abrigada, gorro, calzado impermeable para el período de visita Kirguistán, porque por las noches puede ser que haga frío. Les aconsejo llegar alguna ropa abrigada: jersey, algún gorro, zapatillas deportivas con calcetines abrigados porque puede ser que haga frío en los lugares

La llengua kirguís

El kirguís (en alfabet ciríl·lic, кыргызча o кыргыз тили; en alfabet aràbic, قىرعىز تىلى; en alfabet llatí, kırgızça o kırgız tili ) és una llengua turquesa , una de les dues que són oficials al Kirguizistan , junt amb el rus . Pertany al subgrup kazakh-nogai de les llengües kiptxak , i actualment viu un procés de convergència lingüística que està possibilitant la intel·ligibilitat mútua cada cop més gran entre el kirguís i el kazakh . Actualment, la llengua kirguisa és parlada per uns 4 milions de persones a Kirguizistan , Xina , Afganistan , Kazakhstan , Tadjikistan , Turquia , Uzbekistan , Pakistan i Rússia . El poble kirguís és esmentat per primer cop en fonts xineses medievals, que en parlen com a uns veïns del nord, sotmesos a l'Imperi turc de l'estepa, a Mongòlia . No més tard del final del segle VIII, es van implicar en el comerç internacional a través de la ruta de la Seda . Inicialment, el kirguís no diferia gaire del tronc comú de l'antic turc, i s

Ens queden 4 places... Coneixes algú que li agradi la natura i el senderisme?

Si coneixeu algú que vulgui venir a aquest extraordinari viatge, ens queden 4 places! Animeu-lo/la!